Masterclass On Scriptwriting – Professor Steven Maras @UNATC

Miercuri, 18 Mai 2022, ora 10.00, Sala Cinema – UNATC, Matei Voievod 75-77

MASTERCLASS ON SCRIPTING (fara a-l uita pe Dumitru…)

Associate Professor Steven Maras, University of Western Australia/ Media and Communication School of Social Sciences

In audienta: Rectorul UNATC, Presedintele Senatului, Decanul Facultatii de Film si Directorul Departamentului Scenaristica-Filmologie.

Intro si moderare Q&A: prof. univ. dr. Lucian Georgescu.

Absolvent al Curtin University (1988), bursier si cercetator al Scolii Australiene de Film, Televiziune si Radio, al Scolii de Cinema – University of Southern California si al scolii de Jurnalism a Universitatii Fudan din Shanghai, profesorul Steven Maras a obtinut titlul de Doctor in Comunicare la Murdoch University in 1994. Activitate la catedra din 1989, pozitii academice importante la Universitatea Western Sydney (1995–2005) si Universitatea din Sydney (2005–2015), in prezent fiind Associate Professor la UWA – Perth. Printre alte activitati extra-curriculare importante, profesorul Maras este membru SRN (Screenwriters Research Network) si co-editor fondator al seriei Palgrave – Studies in Screenwriting, unde a publicat si Ethics in Screenwriting (2016).

In conferinta On Scripting, special conceputa pentru UNATC, profesorul Steven Maras va revizita un concept fundamental, enuntat in Screenwriting: History, Theory and Practice (2009, Wallflower Press), una dintre cele mai importante lucrari din cercetarea academica a scenariului de film (in curs de publicare in Romania sub coordonarea lui Lucian Georgescu, traducere de Andreea Bortun). Profesorul Maras va prezenta fundamentarea si filiatiile teoriei, pionieratul celor care i-au influentat opera (printre ei, Adrian Martin cu al sau Making a bad script worse) si va raspunde intrebarilor publicului. Nu in ultimul rind, conferentiarul va aduce un omagiu fondatorului scolii romanesti de scenaristica, profesorul Dumitru Carabat, incercind validarea conceptului de scripting (si) in Poetica scenaristului si profesorului roman. Un eveniment unic, irepetabil, de mare importanta pentru scoala romaneasca de cinema.

Sunt incurajati sa participe toti studentii si profesorii departamentului Scenaristica-Filmologie, dar ii asteptam cu drag pe toti ceilalti colegi interesati. Accesul va fi permis doar in limita locurilor si pina la ora 9.45. Inregistrarile video-audio, altele decit cele oficiale ale scolii, facute in scop didactic, sint interzise. Eventuale inscrieri, precizari, subiecte pentru Q&A sau exprimarea regretelor privind eventuala absenta (doar pentru corpul profesoral!) le puteti trimite pe mail la lucian.georgescu@unatc.ro