Master Filmologie

Masteratul de filmologie din cadrul UNATC este singurul program masteral în limba română specializat în studii de film și media.

Programul se întinde pe durata a 2 ani (cu frecvență) și se încheie cu redactarea unei disertații, bazate pe o cercetare originală în domeniu.

Programul își propune să aprofundeze înțelegerea celor mai recente tendințe în studiul filmului și al mediilor vizuale contemporane. Acesta oferă instrumentele teoretice necesare pentru analiza filmului în cadrul său cinematografic și dincolo de acesta. Plasând filmul într-o perspectivă istorică riguroasă și în orizontul implicațiilor sale filozofice, masteratul cultivă capacitatea de orientare într-un peisaj media din ce în ce mai complex.

Desfășurarea studiilor într-o unitate de învățământ vocațional, la UNATC, asigură un cadru viu, dinamic și interdisciplinar, facilitând interacțiunea creativă dintre cercetarea științifică și practica în domeniu.

Cursurile și seminariile abordează filmul dintr-o varietate de perspective teoretice și tematice.

În rândul lor se numără problematizări ale esteticii filmului: „Canonul cinematografic. Dezbateri și revizuiri” (Andrei Gorzo), „Analiza formală a cinematografului” (Irina Trocan); chestionări ale sociologiei cinemaului:„Cinefilia în epoca streamingului” (Andrei Gorzo); analize ale contextului său istoric: „Filmul românesc în perioada socialistă” (Gabriela Filippi) sau proiecții ale sale într-un orizont filozofic: „Filozofia mediilor” (Christian Ferencz-Flatz).