Master Scenaristică

Masterul de scenaristică este unicul program de studii postuniversitare de profil din țara noastră. El pregătește profesioniști ai scrisului pentru cinema, televiziune, publicitate și conținut video narativ pentru diferite canale de distribuție digitală și platforme de streaming. Linia curriculară fundamentală continuă tradiția catedrei naționale a scenariului cinematografic, fondată de profesorul Dumitru Carabăț, autorul poeticii scrisului pentru marele ecran, actualizată în contextul noilor media și completată cu o ofertă de studii modernă.

Programul are o durată de doi ani, cu un orar flexibil, planificat majoritar după orele de birou pentru a facilita prezența și a celor angrenați în alte activități profesionale sau sociale.

Admiterea, bazată pe prezentarea unui portofoliu de texte și o procedură de interviu simplificată, încurajează accesul unor candidați cu profiluri diverse, absolvenți de studii universitare precum antropologie, științe sociale, științe ale comunicării, filologie, filosofie, Litere. Asta nu înseamnă excluderea altora. Programul numără, printre alumni, absolvenți de matematică, medicină, informatică, economie și administrarea afacerilor, iar vârsta nu reprezintă un impediment. Primim la masterul nostru, cu brațele deschise, pe cele/cei pe care îi considerăm posibili viitori scriitori. Restul e teorie. Și multă practică. Ambele sunt îmbinate în cursurile noastre, unde studenții se familiarizează cu diferite structuri narative cinematografice, abordează genuri specifice, adaptări de texte literare și explorează tipuri de formate de televiziune sau VoD (serii, seriale, mini-serii, one-hour-drama). Cheia de boltă este scrierea ”on-spec” a unui lungmetraj, adică specularea narativă a temei autorului, piesa de rezistență a tezei de dizertație, scenaristul fiind autorul unei comunicări audiovizuale foarte personale.

Programul pune accentul pe pluralitatea punctelor de vedere, dând posibilitatea studenților să cunoască și să primească feedback de la mai mulți profesori, cu specializări și abordări teoretice și practice diverse. Ei participă la sesiuni de lucru cu invitați din afara universității, teoreticieni ai scenariului sau practicieni renumiți. Maturitatea, pe care presupunem că studenții unui curs de master trebuie să o fi atins, îi va ajuta să aleagă just din acest mare volum de informații, când vor scrie, pe parcursul ultimului an, teza de disertație, studenții noștri părăsesc școala cu un portofoliu amplu de proiecte de scurt și lungmetraj.

There’s no business, like show business: la finalul ciclului, absolvenților li se facilitează inserția profesională printr-un pitch susținut în fața celor mai importanți producători naționali. Din 2024, sub coordonarea prof. dr. Lucian Georgescu, evenimentul se desfășoară la TIFF, în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Masterul de scenaristică facilitează astfel integrarea în industrie a absolvenților și încurajează participarea lor la concursuri naționale, precum cele organizate de către CNC și ne propunem să avem cât mai mulți absolvenți câștigători ai acestor concursuri. 

Mai multe detalii despre cursurile masterului de scenaristică UNATC, aici.