Asociați

Dana Duma Prof. univ. dr.

Predă la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale”. Membră a FIPRESCI, ea semnează cu regularitate articole în presă, atât mainstream, cât şi de specialitate – românească şi internaţională, şi face parte frecvent din juriile unor festivaluri internaţionale. Director al revistei “Film”, ea este şi editorul revistei  “Close up”.

A publicat volumele Autoportretele filmului (1983), Gopo (1996), Woody Allen-bufon şi filosof (2014), Benjamin Fondane cineast (2010) şi Istoria filmului românesc de animaţie 1920-2020 (2020). A co-editat volumele Cinema 2000 (2000), Tendinţe în filmul european (2005), Personalitatea cinematografului latino-american (2006). A colaborat la realizarea volumelor internaţionale 1001 Movies You Must See Before You Die (2003, Quintessence Editions, London) şi New Romanian Cinema (2019, Edinburgh University Press).

Aria de cercetare  favorită include istoria filmului, filmul de animaţie, cinematograful european, cinematograful latino-american, cinematograful şi tradiţiile culturale.

Cursuri: Istoria filmului universal

Andreea Mihalcea Doctorand

Și-a făcut studiile de licență și de masterat în filmologie în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București. Este asistent universitar și doctorand în cadrul UNATC, cu o teză despre modalități de receptare a documentarelor interactive.

Lucrează în domeniul criticii de film și al educației cinematografice non-formale. Cel mai recent eseu al său, Forme de participare și co-creație în documentarul interactiv. O introducere, a fost publicat în antologia Realitatea ficțiunii. Ficțiunea realului. Abordări teoretice ale documentarului, coordonată de Andra Petrescu și Irina Trocan (ed. Hecate, București, 2018).

Cursuri: Critică și analiză de film (Comunicare Audiovizuală anul III), Jurnalism de fiilm în circuitul festivalier Comunicare Audiovizuală anul II)

Adrian Preda Cadru asociat

Cu o experiență de aproape 25 de ani în comunicare, Adrian este unul dintre veteranii industriei de publicitate. Director de creație la cele unele dintre cele mai importante agenții din România (Graffiti BBDO, Tempo, MRM/McCann, GAV și Friends\TBWA) și din Europa (McCann Erickson Zagreb), Adrian are peste 100 de premii de creație la festivalurile de publicitate, atât naționale (Ad’Or, ADC, Internetics și Effie), cât și internaționale (Cannes Lions, International Cup, New York Festivals, Epica, Golden Drum, LIA).

În plus, a fost de patru ori membru al juriului New York Festivals și o dată PIAF.

Adrian Preda este profesor invitat UNATC, ghidând studenții din anul 3 CAV în storytelling-ul publicitar.

Cursuri: Copywriting: Formate publicitare

Oana Răsuceanu Doctorand

Scenarist, dramaturg și regizor de teatru. A semnat până în prezent, alături de Iulia Rugină și Ana Agopian, scenariile mai multor filme de scurt, mediu și lung metraj, printre care Breaking News (2017), Love Building (2013), Captivi de Crăciun (2010), Să mori de dragoste rănită (2014). În teatru, Oana este activă în special în sfera spectacolelor de teatru-dans și spectacolelor pentru publicul tânăr și foarte tânăr, pentru care și scrie piese de teatru dedicate.

În prezent, Oana este doctorand în cadrul U.N.A.T.C., lucrarea ei de cercetare concentrându-se pe cinematografia Țărilor Nordice – Structuri narative în filmul nordic contemporan. Oana este activă ca trainer al mai multor programe de educație prin teatru și film, dedicate tinerilor sau profesioniștilor din domeniu, ca manager cultural și membru fondator al Asociației Culturale Control N.

Cursuri: Scenaristică

Andreea Borțun Cadru asociat

Andreea Cristina Borțun este regizoare de film și dramaturgă. A studiat scenaristica în cadrul programului de licență al UNATC București, arte liberale la BARD College Berlin și a urmat cursurile masteratului de istoria și circulația ideilor filosofice în cadrul Facultății de Filosofie, București. 

Andreea este co-fondatoarea și curatoarea Pustnik, o rezidență internațională de scenaristică care are loc anual în România. Este de trei ani script consultant pentru programul The Script Contest. 

Filmele sale, prezentate în festivaluri precum Cannes, Toronto și TIFF, îmbină poezia vizuală și antropologia pentru a explora teme precum originile, identitatea, punctul de vedere feminin și natura. 

Cursuri: Scenaristică

Anca Buja Cadru asociat

Anca Buja a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai și apoi a studiat scenaristică și filmologie în cadrul programului de licență al UNATC. E scenarist, dar a lucrat și ca producător, script supervisor, asistent de regie, încercând să acumuleze experiență în mai toate departamentele de creație ale unui film.

A scris împreună cu Cristi Iftime un lungmetraj, Marița (2017), și câteva scurtmetraje (Bubițe pe piept, 15 iulie), iar împreună cu Tudor Cristian Jurgiu un lungmetraj care se află în pre-producție. În prezent are două lungmetraje în dezvoltare. E interesată să studieze alternativele narative ale cinemaului de ficțiune la formula narativă clasică.

Cursuri: Scenaristică

Bogdan Movileanu Cadru asociat

Absolvent de Scenaristică, lucrează la ANF (Arhiva Națională de Filme) din 2006, e director artistic al CeffTM (Festivalul de Film Central European Timișoara) din 2018 și a fost însărcinat cu standul României din 2015 până în prezent la festivalul de la Cannes, respectiv din 2016 la festivalul de film de la Berlin. A fost finalist la „The Script Contest” 2020; a făcut scenariul de la scurt-metrajul „500” (regia Bogdan Albu) și e membru în Comisia de Clasificare a Filmelor a CNC (Centrul Național al Cinematografiei) din 2016 până în prezent.

Cursuri: Scenaristică

Emil Vasilache Cadru asociat

Emil Vasilache este scenarist și redactor la Cinepub.ro. Absolvent al masterului de Scenaristică la UNATC, Emil colaborează cu diverse publicații precum Iscoada, Film Menu sau revista Film și scrie anual în cadrul catalogului BIEFF. A fost intern în departamentul curatorial la Neuer Berliner Kunstverein, iar în prezent este Asistent Universitar la Masterul de Scenaristică al aceleiași facultăți. Împreună cu Lucia Chicoș a co-scris patru scurtmetraje, printre care și „Contraindicații”, câstigatorul premiul trei în competiția Cinéfondation la Festivalul de Film de la Cannes în 2020. Explorează prin scris zone ale marginalilor, subculturi și povești coming of age.

Cursuri: Scenaristică, Creative Writing, Practică și internship

Răzvan Dutchevici Cadru asociat

S-a născut în 1984, în București. În 2012, a absolvit programul de licență Comunicare audiovizuală: Scenaristică, Publicitate Media, Filmologie la UNATC „I.L. Caragiale”, unde în prezent este doctorand și asistent universitar. Din 2015 a început să regizeze videoclipuri și scurtmetraje, iar în paralel activează pe post de copywriter în zona de advertising.

Cursuri: Scenaristică

Roxana Bălăneanu Doctorand

Și-a făcut studiile de licență în scenaristică în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București. Este asistent universitar și doctorand la UNATC și elaborează o teză despre experiența existențialistă generată de utilizarea timpului cinematografic, axându-se pe două categorii heideggeriene: angoasa și plictiseala.

Principalele sale interese de cercetare vizează legătura dintre narativitate, non-narativitate și experiență cinematografică.

Cursuri: Scenaristică, Scurtmetrajul de la A la Z

Massimiliano Nardulli Cadru asociat

Massimiliano Nardulli s-a născut la Roma în 1976. După ce a obţinut diploma în Arte şi Ştiinţe Umaniste, s-a specializat în cinematografie. Din 2007 a lucrat ca director artistic, consultant şi programator de scurtmetraje la mai multe festivaluri, printre care Festival européen du film court de Brest, (2008-2015), Arcipelago, (2008-2017), Biarritz Amérique Latine (2014-prezent), Internationale Kurzfilmtage Winterthur (2015-2017), Timishort, (2014-2018), NexT (2016-2018),  ShorTS (2021-prezent).

Massimiliano este unul dintre creatorii TSFM (Torino Short Film Market) și este talent manager și responsabil al selecției pentru Laboratorul European LIM (Less is More). A lucrat ca scenarist și script advisor pentru mai multe proiecte internaționale și a co-creat atelierele de dezvoltare de scenarii Word-Frame și Fulgor Lab. În 2019 a câștigat premiile Gopo și UCIN ca compozitor pentru muzica originală a filmului Charleston.

Cursuri: Scenaristică

Ana Szel Doctorand

Ana Szel, cineast, doctorand și asistent universitar la UNATC, absolventă a secției de pian a Academiei de Muzică din București și a Conservatorului din Tel Aviv și a masterelor de Comunicare și Filmologie. În 2005 lucrează ca director de casting la filmul Moartea domnului Lăzărescu (r. Cristi Puiu) și ulterior regizează împreună cu Ana Lungu lungmetrajul Burta Balenei, selecționat la festivaluri de film ca Locarno sau Vancouver. Lucrează cu arhivele din 2016, când a coordonat procesul de recuperare a arhivei de documente a studioului cinematografic „Alexandru Sahia”.

Angajată ca arhivistă a studioului „Sahia”, colaborează în proiecte pe teme de arhivă cu instituții ca Ministerul Culturii, Arhiva Națională de Filme, Centrul Național al Dansului București și organizații culturale, printre care One World Romania, Tranzit Iași, Galeria H’art, Galeria Posibilă etc. În 2021, curatoriază împreună cu Andrei Rus, Cineclubul Sahia Vintage dedicat autorilor de film documentar din România și proiectul „Arhiva Activă” organizat în cadrul UNATC. În 2022 este director artistic al proiectului „Începuturile filmului românesc. Cinema și societate în perioada interbelică”, participă cu un program de filme științifice românești la conferința internațională NECS și organizează la UNATC împreună cu Christian Ferencz-Flatz conferința internațională „Useful Film under State Socialism”.

Cursuri: Istoria filmului universal, Istoria filmului românesc, Estetică aplicată

Liri Chapelan Doctorand


Liri Chapelan a absolvit secțiile regie de film și filmologie la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale. În momentul de față, pregătește o teză de doctorat pe subiectul refuncționalizărilor contemporane ale tehnologiilor și formelor cinematografice obsolete. Este interesată printre altele de mediul audiovizual ca expresie și totodată ca modelator al unor contexte istorice și sociale specifice, de subreprezentarea animației în studiile de film și de eforturile de prezervare și restaurare ale patrimoniului cinematografic, mai ales în țările nonoccidentale. Își propune să investigheze aceste teme îmbinând activități de predare, scriere academică, curatoriere, montaj și lucru în arhive.

Cursuri: Critică și analiză de film