Scenariul de film sau adaptarea realității imediate și intermediate

Miercuri 29 mai, de la ora 18.00, sala Cinema, UNATC

Dezbatere prilejuită de lansarea cărții Scenariul de film – Istorie, teorie și practică de Steven Maras (trad. prof. dr. Lucian Georgescu și lector asociat Andreea Borțun) și a seriei ”Clasici” UNATC Press (Pagini despre film– de George Littera și Dialoguri despre scenariu de Dumitru Carabăț și Lucian Georgescu)


Invitați: Andreea Borțun, Andrei Cohn și Lucian Georgescu
Întâlnire va fi transmisă live pe cinepub.ro, urmată de proiecția în premieră a filmului Săptămâna Mare (Berlinale Forum, 2024), scenariul și regia Andrei Cohn, adaptare a nuvelei O făclie de Paști de I.L. Caragiale.

Cinema: patru contribuții editoriale esențiale

Departamentul Scenaristică-Filmologie al UNATC „I. L. Caragiale” anunță apariția a patru cărți-eveniment, indispensabile instrumente de lucru pentru uzul profesorilor și studenților, al profesioniștilor din industria cinematografică, dar și al culturii (cinematografice) românești în general. Sunt traduceri din limba engleză, realizate cu implicarea cadrelor didactice ale departamentului: Scenariul de film. Istorie, teorie și practică, de Steven Maras; Anatomia poveștii, de John Truby; Istoria filmului: o introducere (2 vol.), de David Bordwell, Kristin Thompson și Jeff Smith; și Stiluri de voință radicală, de Susan Sontag. Scenariul de film. Istorie, teorie și practică (Screenwriting: History, Theory, and Practice), a profesorului Steven Maras (University of Western Australia), este o traducere inițiată de prof. univ. dr. Lucian Georgescu și realizată de acesta și  lect. asoc. Andreea Borțun, co-editată de Polirom și UNATC Press. „Remarcabil efort academic” (Adrian Martin, Monash University), „operă de neegalat” (Jill Nelmes, University of East Anglia), cartea dr. Maras, „un formidabil elucidator academic” (Andrei Gorzo, UNATC), este una dintre cele mai importante lucrări dedicate scenaristicii, abordare holistică a celor trei domenii fundamentale ale domeniului, o sinteză academică salutară în inflația de „manuale” anglo-americane,  adică „1001 de cărți într-una singură” (Lucian Georgescu, în „Prefață”).

Tot despre scenariu tratează și Anatomia poveștii, de John Truby, tradusă la Presa Universitară Clujeană de lect. univ. dr. Alexandru Maftei. Inamic al viziunii mecaniciste asupra scenariului, Truby își construiește „poetica practică pentru povestitori” (cum o definește el însuși) pe analogia cu un organism și organizează procesul de creație pornind din interiorul poveștii. „Este și o anatomie a vieții înseși, dacă vreți”, scrie în prefață profesorul Maftei, care mai precizează că proiectul traducerii lui Truby a pornit de la nevoia comună de a îmbunătăți instrumentele și modalitățile de lucru pe care le folosește cu studenții săi la cursurile de scenaristică.

Primăvara lui 2024 a început cu vestea morții marelui istoric american de film David Bordwell și se încheie în România cu lansarea unei prime traduceri din opera lui: Istoria filmului: o introducere, scrisă de acesta împreună cu istoricii de film Kristin Thompson și Jeff Smith. Cartea, prima traducere în română a unei cărți de istoria filmului mondial după 63 de ani, va apărea în două volume, fiind o colaborare între editura Vellant și UNATC Press. Conf. univ. dr. Andrei Rus a coordonat un colectiv format din zece traducători, majoritatea afiliați UNATC, printre aceștia numărându-se și alți colegi și colege din departament: lect. univ. dr. Gabriela Filippi, lect. univ. dr. Cezar Gheorghe, lect. univ. dr. Irina Trocan, asist. univ. dr. Liri Chapelan, asist. univ. dr. Andreea Mihalcea, precum și mai mulți absolvenți ai programelor de studii din cadrul departamentului. 

Tradusă de asist. dr. Liri Chapelan, cercetător la UNATC, și publicată de editura Tact din Cluj-Napoca, Stiluri de voință radicală este cea de-a doua culegere de eseuri a lui Susan Sontag. În limba engleză a apărut în 1969, când, vorba criticului american J. Hoberman, „numele [lui Sontag] era sinonim cu Zeitgeist-ul”, iar adjectivul „epocală” nu este cu nimic mai puțin adecvat decât în cazul primei ei antologii de scrieri critice, „Împotriva interpretării” (1966). Două dintre cele mai mari eseuri dedicate de ea cinemaului – cele în care îi explică pe Ingmar Bergman, respectiv pe Jean-Luc Godard – se regăsesc în Stiluri de voință radicală. Prefața este semnată de conf. univ. dr. Andrei Gorzo.

Calendarul celor patru lansări editoriale (UNATC, str. Matei Voievod, 75-77): 

Anatomia poveștii – miercuri, 22.05, ora 18.00. la Sala Cinema.“Scenariul de film de la teorie la practică” va fi subiectul unei dezbateri cu Diana Ludu, studentă a masteratului de Scenaristică, asist. univ. Adrian Ionescu și lect. univ. dr. Alexandru Maftei, moderați de directoarea departamentului Scenaristică-Filmologie, conf. univ. dr. Ana Agopian. 

Scenariul de film. Istorie, teorie și practică – miercuri, 29.05, ora 18.00, sala Cinema, în cadrul unui eveniment „Cercul” Cărturești cu tema „Scenariul de film, sau adaptarea realității imediate și intermediate”, discuție moderată de prof. univ. dr. Lucian Georgescu, invitați scenariștii-regizori Andreea Borțun și Andrei Cohn. Discuția va fi urmată de o proiecție exclusivă a filmului „Săptămâna Mare” (Berlinale Forum, 2024) de Andrei Cohn, adaptarea nuvelei „O făclie de Paști” de I.L. Caragiale. 

Istoria filmului: o introducere și Stiluri de voință radicală vor fi prezentate publicului în evenimente care vor avea loc la începutul lunii iulie, în cadrul Galei Absolvenților UNATC; detaliile vor fi furnizate ulterior pe site-ul scenaristicăfilmologie.ro și pe pagina de Facebook a departamentului. 

Lansare „Anatomia poveștii” de John Truby

Departamentul Scenaristică-Filmologie al Facultății de Film din cadrul UNATC “I.L.Caragiale” are plăcerea să vă invite la evenimentul de lansare al cărții Anatomia poveștii – 22 de pași pentru a deveni un maestru povestitorde John Truby în traducerea lui Alexandru Maftei, apărută la editura Presa Universitară Clujeană.

Evenimentul de lansare va fi însoțit de o dezbatere pe tema “Scenariul de film: de la teorie la practică” și va avea loc miercuri 22 mai 2024, ora 18.00, Sala Cinema, la sediul UNATC din strada Matei Voievod, nr. 75-77.

Inamic al viziunii mecaniciste asupra scenariului, Truby își construiește „poetica practică pentru povestitori”(cum o numește chiar el) pe analogia cu un organism viu și organizează procesul de creație din interiorul poveștii spre exterior. „Este și o anatomie a vieții înseși, dacă vreți”, scrie în prefață profesorul Maftei, care mai precizează că proiectul traducerii lui Truby a pornit de la nevoia comună de a îmbunătăți instrumentele și modalitățile de lucru pe care le folosește cu studenții săi la cursurile de scenaristică. El a folosit deja cu succes Anatomia poveștii în procesul educativ al mai multor generații de studenți, dar și în propria activitate de creație.

John Truby este cel mai important consultant în materie de povești al Hollywood-ului și fondator al John Truby’s Writer’s Studio. El a fost consultant și doctor de scenarii pentru Walt Disney Studios, Sony Pictures, Fox Entertainment Group și HBO, printre alții, și a predat cei 22 de pași pentru scrierea unor scenarii extraordinare și cursul său de Genuri unui număr de peste douăzeci de mii de studenți din lumea întreagă. Anatomia poveștii a fost tradusă în toate limbile de circulație internațională.

Vor măsura distanța de la teorie la practica scenaristică patru vorbitori:

Diana Ludu, studentă a masteratului de Scenaristică de la UNATC și una dintre cele mai sensibile și fermecătoare voci auctoriale ale generației sale, 

Adrian Ionescu, asistent universitar și absolvent recent al programului de master Scenaristică, scriitor al câtorva proiecte performative foarte apreciate, 

Alexandru Maftei, regizor și scenarist, lector universitar, coautor alături de Adrian Ionescu al unui scenariu original de lung metraj aflat într-o fază avansată de dezvoltare, 

Ana Agopian, scenaristă și regizoare, directoarea departamentului Scenaristică-Filmologie, care va și modera discuția. 

Pe lângă o prezentare pe scurt a conținutului Anatomiei poveștii, publicul va avea ocazia unică de a arunca o privire în laboratorul intim de creație a celor patru vorbitori precum și în măruntaiele unui proces de mentorat complex, dedicat formării de autori în cinematografie și nu numai. Altfel spus, Anatomia poveștii va fi surprinsă în acțiune, poveștile poveștilor vor prinde viață și plăcerea de a scrie se va arăta dincolo de cuvinte.

Detalii despre carte puteți găsi aici.

Mai multe informații despre vorbitorii acestui eveniment și activitatea lor academică și artistică puteți găsi pe scenaristicafilmologie.ro sau în paginile următoare.

Contact: Alexandru Maftei 0724562631, alexandru.maftei@unatc.ro

Diana Ludu

Este absolventă a secției de Scenaristică-Filmologie a Facultății de Film din cadrul UNATC București, continuând cu un masterat de Scenaristică, unde este studentă în primul an. Publică cronici de film în revista online Acoperișul de Sticlă și lucrează la adaptarea literară a scenariului de lungmetraj, dezvoltat în perioada studiilor de licență, intitulat Ultima zi de vară. Scenariul de disertație, aflat în primele etape ale dezvoltării, se numește Dubla doi
Născută și crescută în Făgăraș, ea nu a uitat de unde a plecat, ca urmare poveștile la care lucrează sunt puternic legate de originile sale, îmbinând elemente din viața personală cu provocări ficționale. Investigarea relațiilor umane din cadrul familiei reprezintă una dintre ariile de interes ale Dianei, fiind complementară temei care o preocupă cel mai tare la momentul de față – ajungerea la maturitate.
înapoi

Adrian Ionescu

Este absolvent UNATC, Facultatea de Film, departamentul Scenaristică-Filmologie, și a finalizat masterul de Scenaristică în iunie 2023. Este asistent universitar din luna octombrie a aceluiași an. 

A colaborat ca scenarist și textier în diferite proiecte culturale, cum ar fi “Orbis”, serial audio nominalizat la premiile UNITER 2024 pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, spectacolul “Self ACME. Resort de reechilibrare și optimizare personală””Work in Progress”, spectacol la care a lucrat și în calitate de compozitor.

A câștigat, în calitate de coscenarist, concursul Write a Screenplay for Ioana Bugarin (2022), organizat de către Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe, iar în prezent lucrează la dezvoltarea mai multor proiecte de lungmetraj. 

Zona pe care o explorează este cea a realității imediate, aflată la confluența prezentului confuz și viitorului incert, a poveștilor oamenilor din jurul său, tratate într-o cheie subtil comică, empatică, cu tușe nostalgice.

UȘI DESCHISE UNATC, 12-15 martie

În perioada 12-15 martie se desfășoară cea de XXIV-a ediție a evenimentului UȘI DESCHISE. Cu această ocazie, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” își deschide larg porțile și îi invită pe toți cei interesați de programele sale de studiu să experimenteze pe viu viața de student și de membru al acestei comunități artistice și universitare.

Departamentul SCENARISTICĂ-FILMOLOGIE participă cu următoarele cursuri deschise în cadrul evenimentului. Vă invităm să participați cu încredere la oricare dintre ele, în caz că vă interesează să urmați la un moment dat cursurile noastre (sau dacă pur și simplu sunteți curioși ce facem).

PROGRAM CURSURI DESCHISE ale dep. SCENARISTICĂ-FILMOLOGIE:

CURSURI DESCHISE

Marți 12 martie, ora 9-11

curs: Istoria filmului universal (Licență anul 1, CAV – Regie – Imagine – Multimedia – Fotografie)

tema cursului: Cinematografia franceză în perioada 1930-1945.

susținut de: conf. univ. dr. Andrei Rus și asist. univ. drd. Vlad Belcin

loc: sala cinema (curtea interioară UNATC, etajul 3)

Marți 12 martie, ora 12-14

curs: Creative Writing (Licență Comunicare audiovizuală, anul 1)

susținut de: lect. univ. dr. Alexandru Maftei și asist. univ. drd. Adrian Ionescu

loc: sala 208B (etajul 2, clădirea principală)

Miercuri 13 martie, ora 12-15

curs: Critică și analiză de film (Licență Comunicare audiovizuală, anul 1)

tema cursului: Critica filmelor de gen

susținut de: lect. univ. dr. Cezar Gheorghe

loc: sala 208B (etajul 2, clădirea principală)

Miercuri 13 martie, ora 14-17

curs Critică și analiză de film (Licență Comunicare audiovizuală, anul 2)

tema cursului: Zero Dark Thirty (2012). Filmul de război după o poveste (aproape) adevărată

susținut de: lect. univ. dr. Irina Trocan, asist. Theodor Ineluș

loc: sala 108A (etajul 1, clădirea principală)

Miercuri 13 martie, ora 17-20

curs: Analiza formală a cinematografului (Masteratul de Filmologie, anul 2)

tema cursului: Cinema de criză; studiu de caz: Animația iraniană.

susținut de: lect. univ. dr. Irina Trocan, asist. univ. drd. Cristina Iliescu

loc: sala 108A (etajul 1, clădirea principală)

Joi 14 martie, ora 12-14

curs: Scenaristică (Licență Comunicare audiovizuală, anul 3)

susținut de: conf. univ. dr. Ana Agopian și asist. univ. drd. Adrian Ionescu

loc: sala 208B (etajul 2, clădirea principală)

Vineri 15 martie, ora 15-18

curs: Avangardă, underground, film experimental (Licență Comunicare audiovizuală, anul 3, opțional)

tema cursului: Avangardele feministe după 1970

susținut de: conf. univ. dr. Andrei Rus

loc: sala albastră (etajul 3, clădirea principală, culoar dreapta)

Două discuții propuse de departamentul Scenaristică – Filmologie cu alumni care au continuat să profeseze în domeniul pe care l-au studiat la licență și/sau master. Prima întâlnire va fi cu absolventele și absolvenții care s-au îndreptat spre scenaristică, iar a doua discuție cu cele/cei care s-au axat în principal pe filmologie.

Convorbiri cu alumni (scenaristică)

Marți 12 martie, ora 16

Sala Centrului de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu” (etajul 2 al clădirii principale, la capătul coridorului din partea stângă)

Invitați: Oana Răsuceanu, Andreea Borțun, Roxana Bălăneanu, Adrian Ionescu, Emil Vasilache

Moderatoare: Ana Agopian

Convorbiri cu alumni (filmologie)

Joi 14 martie, ora 16

Sala Centrului de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu” (etajul 2 al clădirii principale, la capătul coridorului din partea stângă)

Invitați: Călin Boto, Liri Chapelan, Ana Szel, Georgiana Vrăjitoru-Madin.

Moderatoare: Irina Trocan

PREZENTAREA MASTERATULUI DE ARHIVE AUDIOVIZUALE: PREZERVARE ȘI CURATORIERE

Miercuri 13 martie, ora 13

punct de întâlnire: sala Centrului Sorin Botoșeneanu (etajul 2, capătul culoarului din stânga) 

*include un tur al arhivei audiovizuale a UNATC și a muzeului de aparate vechi și prezentarea proiectului ARHIVA ACTIVĂ.

ghizii turului și prezentării: Vlad Ioachimescu, Liri Chapelan și Andrei Rus.

Adrian Ionescu, Alina Pietrăreanu și George Ciucă nominalizați la Premiile UNITER pentru realizarea serialului radiofonic “Orbis”

Felicitări Adrian Ionescu, Alina Pietrăreanu și George Ciucă pentru nominalizarea serialului radiofonic “Orbis” la secțiunea teatru radiofonic a premiilor UNITER!

Adrian Ionescu este absolvent al programului de licență Comunicare Audiovizuală: Scenaristică, Publicitate Media, Filmologie precum și al masteratului de Scenaristică din cadrul UNATC “I.L.Caragiale” și actualmente cadru didactic în departamentul de Scenaristică Filmologie al aceleiași universități.

“Orbis” este un triller distopic care spune povestea unui grup de jurnaliști de investigație pe care dorința de a demasca o societate coruptă până în măduva oaselor îi face să își piardă liniștea și echilibrul. Serialul oferă o experiență audio imersivă unică pe piața românească cu o acțiune complexă desfășurată pe parcursul a 12 episoade. Orbis este un serial audio co-produs de Asociația Șangri-La Artistic Ground și Teatrul Național Radiofonic. Proiectul este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

„Scenariul de film – Istorie, teorie și practică” de Steven Maras în limba română

Editura Polirom anunță lansarea cărții Scenariul de film – Istorie, teorie și practică, de Steven Maras, ediție îngrijită, note și prefață de prof. dr. Lucian Georgescu, traducere de Andreea Borțun și Lucian Georgescu. Ediția princeps (Columbia University Press, 2009)  a fost  apreciată de specialiști drept o lucrare filmologică fundamentală, prin abordarea holistică a domeniului scrisului pentru marele ecran și profunzimea cercetării academice. Cartea este o premieră Polirom în aria specializată a scenaristicii de film și este publicată în colaborare cu UNATC Press, în noua sa formulă managerială, cu sprijinul CNC și CINEPUB. 

Lucian Georgescu ales în Consiliul Executiv al Screenwriters Research Network

Profesor

Prof. dr. Lucian Georgescu, seniorul catedrei de scenaristică a UNATC, a fost ales in Consiliul
Executiv al SRN (Screenwriters Research Network https://screenwritingresearch.com/executive-
council/
SRN este cea mai importantă asociație internațională a profesorilor și cercetătorilor
scenaristicii academice, fondată în 2006 de prof. Ian MacDonald, de la University of Leeds. Numirea
lui Lucian Georgescu este cu atât mai onorantă cu cât este o premieră ca un român să ocupe această
poziție. Ca membru al Consiliului Executiv, profesorul Georgescu se va ocupa de Teaching Awards
2024, care celebrează excelența pedagogică în domeniul scenaristicii, o distincție excepțională,
decisă la recenta Adunare Generală a SRN, desfășurată la Stephens College, Columbia, Missouri.

Deschiderea examenului de disertație către industrie

 Emoții mari și bucurie de toate părțile la sustinerea dizertație Masterului de Scenaristică – 2023!

 În premieră absolută in istoria sectiei noastre, catedra de Scenaristică a UNATC reprezentată de prof. univ. dr. Lucian Georgescu (profesor coordonator Master Scenaristica) și asist. Emil Vasilache, a deschis examenul de dizertație către industrie. Cei cinci absolvenți din promoția 2023 au avut astfel ocazia să-și prezinte proiectele de lungmetraj de master în fața unor producători importanți ai cinemaului românesc.

 Suntem onorați că i-am avut alături de noi pe Laura Baron, Marian Crișan, Alina David (Castel Film), Oana Giurgiu (Libra Film), Cătălin Mitulescu(Strada Film), Paul Negoescu, Anca Puiu(Mandragora) și Tudor Reu (Mobra Film).

 Producătorii au avut ocazia să intre în dialog cu studenții și să evalueze potențialul poveștilor lor si s-au aratat foarte interesati de posibilitatea dezvoltarii proiectelor. Cei cinci absolvenți au impresionat prin sinceritatea cu care au prezentat proiectele, prin particularitatea poveștilor lor și mai ales prin asumarea cu care și-au explorat preocupările tematice. Felicitări Bogdan Drumea, Mihai Găinușă, Irina Huțu, Adrian Ionescu și Andrei Șianțiu!

 Avem încredere că feedback-ul primit va contribui la dezvoltarea pe mai departe a absolvenților noștri și la pregătirea pentru o carieră în domeniu. Le urăm mult succes!

Patterns of Miscommunication in Contemporary East-Central European Cinema

International Conference | Bucharest, September 28th-29th, 2023

East-Central Europe is as much a geographical area as it is a political idea: its spatial coordinates have shifted extensively in alignment with the logistics of the different ideologies which, over time, have placed the delineation of the region at the core of their program. According to Joachim von Puttkamer (2015), “[w]ith its primary interest in the productive and destructive dimensions of cultural entanglements in imperial and post-imperial contexts, a historiography of East Central Europe has emerged which goes beyond political biases and has a cultural studies orientation”.

We believe that a communication studies-informed methodology should complement this approach, in order to decipher the implicit lingua franca that has developed from the “forced ‘togetherness’” (Iordanova 2013) of these otherwise fragmented ethno-cultural milieus, achieved either through external coercion or through the necessity of small states to shape proximity alliances. A lingua franca which is, quite paradoxically, preponderantly non- linguistic and exists despite the fiercely maintained lingual diversity of the region. Assuredly, the complicated pacification process of the area, especially since the shattering of the Soviet Bloc, requires concepts that broaden the spectrum between the monolithic extremes of communication and non-communication, mainly those of incommunication (frustration over the perceived failure to communicate or the mistaken belief of having been understood), miscommunication (failure to communicate ideas or intentions successfully) and acommunication (hierarchised communication that disregards the other’s intellectual and identitarian autonomy), as defined by Wolton (2013) or Dacheux (2015).

Much of East-Central European cinema after 1989 seems to thematize the issue of communicational barriers. Failed communication in these films may stem from main characters’ different perspectives over the meaning and the practical implications of the same word (as in Politist, adjective, Corneliu Porumboiu, 2009), or, on a larger scale, from interpersonal misunderstanding that only serves as a mirror for past trauma (as in Jasmila
Žbanić’s Grbavica, 2006) or for intercultural conflict (as in Valeska Grisebach’s Western, 2017). It can also be based on the cacophonous discussions of a group of so-called revolutionaries trying to decide whether, in 1989, the Revolution actually took place in their small town (as in 12:08 East of Bucharest, by Corneliu Porumboiu, 2006), or on propaganda- induced hatred between sharers of a same culture and of a same language, that even a life-or- death situation cannot defuse (No Man’s Land, Danis Tanović, 2001). It can develop in (quasi)total silence, as in Belà Tarr’s The Turin Horse (2011) or emerge in the interstices of profuse conversation, as witnessed in Cristi Puiu’s Sieranevada (2016). It can flow through sign or whistled language (Myroslav Slaboshpytskiy’s The Tribe, 2014, and Porumboiu’s La Gomera, 2019, respectively), as well as through the postmodern collage of slogans and quotes that constitute the characters’ speeches in Radu Jude’s Scarred Hearts (2016).

The above-mentioned situations are but mere examples of a rich repertoire of miscommunication in East-Central European Cinema; but what lies behind them? If we posit, with Casetti (2004), that films are sites of production and circulation of discourses, which can be interpreted as symbolic constructions referring to a cluster of meanings conveyed by a specific society at a moment of its existence, then what are the meanings transmitted by this cinematic reflection on communication blockage? What are the main cinematic discourses developed around miscommunication issues? To what extent do they create a common imaginary for this part of Europe? In other words, given issues such as the failure to achieve full integration into the Western world, ghettoization of ethnic minorities, inequalities due to insufficient social protection measures, mistrust arising from civilizational or economical differences within and across East-Central European states, or gender inequality, to what extent do they constitute a common frame for this part of Europe, overcoming what Laqueur (2011) described as the lack of cultural solidarity between the continent’s regions, possibly in order to form no less than a “community of conflict”?

We would like to invite scholars from the fields of film, media and communication studies, but also of linguistics, literary studies, political studies, anthropology, etc., to a joint reflection on East-Central European contemporary cinema. More precisely, we want to explore issues related, but not restricted, to:

● communicational barriers
● typologies of abortive communication
● (audio)visual representations of communication failures
● impact of collective and/or individual trauma on communication
● (in/a/non)communicating across spaces and borders
● gender, ethnic or racial discrimination as undercurrents of communication failure
● interspecies non-communication as reinforcement of the anthropocentric paradigm
● political dimensions of the refusal to communicate
● national waves and alternative modes of cinematic expression ● creative solidarity networks across East-Central Europe

Venue
The conference will take place on the 28th and 29th of September, 2023 at the National University of Political Studies and Public Administration (SNSPA) in Bucharest (30A Expozitiei Blvd.).
A special online panel might be organized for presenters who cannot physically attend the conference.

Abstract
Authors wishing to contribute to the conference program are kindly invited to submit an abstract of maximum 300 words and a short bio note at the following address: snspa.unatc.conference@gmail.com. They should also clearly specify whether they intend to participate in-person or online.
Conference proceedings will be published.

Important dates
Abstracts and bio note submission: June 30th, 2023
Decision date: July 31st, 2023

Keynote speakers
Dina Iordanova, Emeritus Professor, Department of Film Studies, University of St Andrews, Scotland
Anikó Imre, Professor of Cinematic Arts, University of Southern California, USA

Scientific committee
Andrei Gorzo, UNATC, Romania
Ewa Mazierska, University of Central Lancashire, United Kingdom
Eva Näripea, Film Archive of the National Archives of Estonia, Estonia
Eszter Polonyi, University of Nova Gorica, Slovenia
Andrea Virginás, Sapientia University, Romania
Gábor Gergely, Lincoln School of Film, Media and Journalism, United Kingdom
Dominique Wolton, CNRS, Paris, France

Organizing committee
Liri Chapelan, UNATC, Romania
Denisa-Adriana Oprea, SNSPA, Romania

Conference fee
50 euros (free of charge for (doctoral) students)
In exceptional cases, accommodation might be offered upon request.

Irina Huțu, studentă la Masteratul de Scenaristică, finalistă la Write a Screenplay for…

Irina Hutu, (studentă la Master Scenaristică, anul II) e printre finaliștii concursului WRITE A SCREENPLAY FOR… cu proiectul de mini-serie TV „Dincolo de linia albastră”!

Alex Țibu, absolvent al secției de Scenaristică : Filmologie – UNATC se află de asemenea printre finaliști, cu proiectul de mini-serie TV „Trafic”, scris împreună cu Șerban Racovițeanu. Finaliștii concursului vor beneficia de o perioadă de lucru activ, individual și în grup, cu scenariști și consultanții pentru dezvoltarea proiectelor care îi vor ghida să dezvolte un scenariu complet. Ulterior PRO TV și Asociația Cinemascop vor alege proiectele câștigătoare și proiectele ce vor fi considerate pentru intrarea în circuitul de producție TV.

Felicitări tuturor finaliștilor! Mult succes mai departe!