Departamentul Scenaristică-Filmologie al Facultății de Film din cadrul UNATC “I.L.Caragiale” are plăcerea să vă invite la evenimentul de lansare al cărții Anatomia poveștii – 22 de pași pentru a deveni un maestru povestitorde John Truby în traducerea lui Alexandru Maftei, apărută la editura Presa Universitară Clujeană.
Evenimentul de lansare va fi însoțit de o dezbatere pe tema “Scenariul de film: de la teorie la practică” și va avea loc miercuri 22 mai 2024, ora 18.00, Sala Cinema, la sediul UNATC din strada Matei Voievod, nr. 75-77.
Inamic al viziunii mecaniciste asupra scenariului, Truby își construiește „poetica practică pentru povestitori”(cum o numește chiar el) pe analogia cu un organism viu și organizează procesul de creație din interiorul poveștii spre exterior. „Este și o anatomie a vieții înseși, dacă vreți”, scrie în prefață profesorul Maftei, care mai precizează că proiectul traducerii lui Truby a pornit de la nevoia comună de a îmbunătăți instrumentele și modalitățile de lucru pe care le folosește cu studenții săi la cursurile de scenaristică. El a folosit deja cu succes Anatomia poveștii în procesul educativ al mai multor generații de studenți, dar și în propria activitate de creație.
John Truby este cel mai important consultant în materie de povești al Hollywood-ului și fondator al John Truby’s Writer’s Studio. El a fost consultant și doctor de scenarii pentru Walt Disney Studios, Sony Pictures, Fox Entertainment Group și HBO, printre alții, și a predat cei 22 de pași pentru scrierea unor scenarii extraordinare și cursul său de Genuri unui număr de peste douăzeci de mii de studenți din lumea întreagă. Anatomia poveștii a fost tradusă în toate limbile de circulație internațională.
Vor măsura distanța de la teorie la practica scenaristică patru vorbitori:
Diana Ludu, studentă a masteratului de Scenaristică de la UNATC și una dintre cele mai sensibile și fermecătoare voci auctoriale ale generației sale,
Adrian Ionescu, asistent universitar și absolvent recent al programului de master Scenaristică, scriitor al câtorva proiecte performative foarte apreciate,
Alexandru Maftei, regizor și scenarist, lector universitar, coautor alături de Adrian Ionescu al unui scenariu original de lung metraj aflat într-o fază avansată de dezvoltare,
Ana Agopian, scenaristă și regizoare, directoarea departamentului Scenaristică-Filmologie, care va și modera discuția.
Pe lângă o prezentare pe scurt a conținutului Anatomiei poveștii, publicul va avea ocazia unică de a arunca o privire în laboratorul intim de creație a celor patru vorbitori precum și în măruntaiele unui proces de mentorat complex, dedicat formării de autori în cinematografie și nu numai. Altfel spus, Anatomia poveștii va fi surprinsă în acțiune, poveștile poveștilor vor prinde viață și plăcerea de a scrie se va arăta dincolo de cuvinte.
Detalii despre carte puteți găsi aici.
Mai multe informații despre vorbitorii acestui eveniment și activitatea lor academică și artistică puteți găsi pe scenaristicafilmologie.ro sau în paginile următoare.
Contact: Alexandru Maftei 0724562631, alexandru.maftei@unatc.ro
Diana Ludu
Este absolventă a secției de Scenaristică-Filmologie a Facultății de Film din cadrul UNATC București, continuând cu un masterat de Scenaristică, unde este studentă în primul an. Publică cronici de film în revista online Acoperișul de Sticlă și lucrează la adaptarea literară a scenariului de lungmetraj, dezvoltat în perioada studiilor de licență, intitulat Ultima zi de vară. Scenariul de disertație, aflat în primele etape ale dezvoltării, se numește Dubla doi.
Născută și crescută în Făgăraș, ea nu a uitat de unde a plecat, ca urmare poveștile la care lucrează sunt puternic legate de originile sale, îmbinând elemente din viața personală cu provocări ficționale. Investigarea relațiilor umane din cadrul familiei reprezintă una dintre ariile de interes ale Dianei, fiind complementară temei care o preocupă cel mai tare la momentul de față – ajungerea la maturitate.
înapoi
Adrian Ionescu
Este absolvent UNATC, Facultatea de Film, departamentul Scenaristică-Filmologie, și a finalizat masterul de Scenaristică în iunie 2023. Este asistent universitar din luna octombrie a aceluiași an.
A colaborat ca scenarist și textier în diferite proiecte culturale, cum ar fi “Orbis”, serial audio nominalizat la premiile UNITER 2024 pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, spectacolul “Self ACME. Resort de reechilibrare și optimizare personală”, ”Work in Progress”, spectacol la care a lucrat și în calitate de compozitor.
A câștigat, în calitate de coscenarist, concursul Write a Screenplay for Ioana Bugarin (2022), organizat de către Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe, iar în prezent lucrează la dezvoltarea mai multor proiecte de lungmetraj.
Zona pe care o explorează este cea a realității imediate, aflată la confluența prezentului confuz și viitorului incert, a poveștilor oamenilor din jurul său, tratate într-o cheie subtil comică, empatică, cu tușe nostalgice.