Întrebări frecvente – MA Filmologie

1). Trebuie să fii licențiat în domeniul film ca să te înscrii la masteratul de filmologie?

Nu, masteratul este deschis tuturor absolvenților de studii de licență.

2). Ce trebuie să conțină scrisoarea de intenție?

Scrisoarea de intenție trebuie să conțină o scurtă descriere a tematicii pe care candidatul ar dori să o urmărească în cercetările sale în direcția disertației, cu mențiunea că tematica inițială se poate schimba de-a lungul masteratului. 

3). Ce poate să conțină portofoliul depus în dosarul de înscriere?

Portofoliul trebuie să includă 3 mostre de materiale scrise originale. Acestea pot fi materiale publicate (eseuri, articole etc.), dar și materiale nepublicate (lucrări de an pentru absolvenții de arte, fotografie, film etc., sau referate relevante din perioada de licență pentru cei de la științe sociale, umane, filozofie etc.). Lucrările nu trebuie să fie neapărat pe o tematică cinematografică, dar să îngăduie conexiuni cu domeniul.

4). Este obligatorie înscrierea online?

Da, înscrierea online este obligatorie și se poate face între 16 iulie – 10 septembrie 2021 (ora 12:00) aici.

5). Este suficientă înscrierea online?

Nu, înscrierea online nu este suficientă. După perioada de înscriere online obligatorie (16 iulie – 10 septembrie 2021), va fi necesară depunerea dosarului de înscriere în perioada 9-10 septembrie 2021, între orele 9:30-14:00, la secretariatul Facultății de Film din UNATC (str. Matei Voievod, 75-77). Lista completă de documente necesare înscrierii este disponibilă aici.

6). În ce constă admiterea? 

Proba de admitere constă într-un interviu bazat pe CV-ul, scrisoarea de intenție și portofoliul candidatului. 

7). Când are loc admiterea? 

Proba de admitere va avea loc pe 12 septembrie 2021.

8). Dacă m-am înscris deja la un program de masterat la o altă universitate, pot să mă înscriu și la masterul de filmologie din UNATC, urmând să aleg ulterior?

Da, vă puteți înscrie și la masteratul de filmologie concomitent. Va fi necesar să aduceți la secretariatul UNATC o adeverință de la cealaltă universitate care să ateste că actele dumneavoastră în original se află acolo.

9). Pot face două programe de masterat simultan?

Da, puteți urma două programe de masterat în același timp, însă dacă ați intrat pe un loc bugetat la ambele, conform legislației naționale, va trebui să optați pe care dintre acestea două vreți să le faceți la buget. Pentru al doilea masterat va trebui să achitați taxele de studiu aferente. În cazul în care alegeți să faceți masteratul de filmologie în regim de taxă, UNATC prevede o serie de scutiri pentru aceste cazuri. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați taxele de studiu disponibile pe site-ul UNATC aici .

10). În ce condiții pot să mă înscriu la masteratul de filmologie dacă am absolvit deja un alt masterat?

Vă puteți înscrie fără probleme și la masteratul de filmologie. Dacă ați făcut programul anterior în regim cu taxă și intrați pe un loc bugetat la filmologie, atunci veți putea urma masteratul la noi la buget. Dacă ați făcut programul anterior în regim bugetat, atunci va trebui să achitați niște taxe de studiu, conform legislației naționale. UNATC prevede o serie de scutiri de taxe pentru aceste cazuri. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați taxele de studiu disponibile pe site-ul UNATC aici .

11). În ce perioadă a zilei sunt programate cursurile de masterat?

Orarul fiecărui curs de masterat poate fi negociat cu profesorul titular la începutul anului universitar. În situația în care unii masteranzi sunt angajați full-time, există posibilitatea ca orele de desfășurare a cursurilor să se mute în funcție de acest criteriu.

12). Cursurile incluse în oferta de studiu a masteratului de filmologie pot fi făcute de la distanță în anul univ. 2021/2022 în contextul pandemiei COVID-19?

În funcție de recomandările autorităților și ale specialiștilor, suntem pregătiți atât pentru reluarea orelor în condiții de siguranță, cât și pentru continuarea în regim online. De la începtul pandemiei, profesorii care predau în cadrul masteratului de filmologie și-au ținut cursurile online fără probleme pe platforme precum Google Classroom, Google Meet sau Zoom. Găsiți mai multe detalii despre experiența de a studia online aici.

13). Pe diploma de master va scrie ca specializare „Film Studies”?

Pe diploma de master va scrie că sunteți absolvent/-ă de studii masterale în domeniul „Cinematografie și media”, specializarea „Filmologie”, iar în suplimentul la diploma de master (bilingv) va scrie „Filmologie” / „Film Studies”.

14). Pot face stagii de cercetare sau de practică în alte universități? 

Masteranzii pot beneficia de stagii Erasmus+ în cadrul unor universități precum FAMU (Praga), Universitatea de Film Babelsberg (Berlin), LUCA School of Arts (Bruxelles), Université Bordeaux Montaigne (Bordeaux), Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias (Lisabona), Universitatea de Teatru și Film din Budapesta sau Școala Națională de Teatru, Film și Televiziune din Łódź. Găsiți aici o listă actualizată a universităților partenere ale UNATC.

15). Pot urma mai departe studii doctorale la UNATC în domeniul „Film Studies”?

Absolvenții masteratului de filmologie pot urma mai departe studii doctorale în cadrul UNATC, optând pentru specializarea „Cinematografie și media”.

16). Ce oportunități de carieră implică absolvirea masterului? 

Masteratul de filmologie oferă șansa dezvoltării intereselor și cunoștințelor cinematografice și media. Dincolo de posibilitatea unei cariere academice în domeniul studiilor de film sau al cercetării interdisciplinare cu o componentă de studii media, acesta permite o carieră în domeniul instituțional cultural și artistic, în domeniul educațional sau curatorial, dar și în industriile media și în sfera organizării de festivaluri și evenimente. De asemenea, abilitățile transferabile dobândite în cadrul masteratului în domeniul comunicării media, al cercetării și al gestiunii de proiect se pot dovedi utile și în alte domenii profesionale. 

Pentru orice alte întrebări, vă invităm să ne scrieți la sf@unatc.ro